Deli'den Delisine (Konu: Ratatouille)


   Evet, evet, biliyorum. Her hafta yeni yazı atacağım dedim ve bunu dememin üstünden dört hafta geçmesine rağmen anca yeni yazı atabiliyorum. Ama bu o kadar da kolay değil. Beni tanıyanlara sorun. Üstelik başka birkaç fikir üzerinde de çalışıyorum o yüzden bu kadar geciktim.

   Dönelim yazıya. Yeni bir seri daha başlatmaya karar verdim. Deli'den Delisine: Animasyon Delisi'nden filmin delisine yani size.

UYARI

❗Spoiler içerir❗

   Buraya yazacaklarım sadece bilmiyor olabileceğinizi düşündüğüm şeylerdir. Eğer bunlardan birkaç tanesini biliyorsanız sizi tebrik ederim filmin sıkı bir hayranısınızdır (ya da sadece sosyal medyada karşınıza çıkmıştır). Yani eğer burada bildikleriniz varsa bunun için kendinizle gurur duymanız gerekir bana sinir olmanız değil. Bilmiyorsanız da, eh yazıyı okumanızın amacı da bu değil mi zaten. Neyse yeterince uzattım, daha da fazla uzatmadan yazıya geçelim.



"Herkes büyük bir sanatçı olamaz ama büyük bir sanatçı her yerden çıkabilir."

-Anton Ego

   Normalde bu tarz yazılara alıntı koymuyorum ama şunun güzelliğine bir bakar mısınız? Koymasaydım yazık olurdu. 

RATATOUİLLE YEMEĞİ

   Pekala, can alıcı bir bilgiyle başlıyorum. 

   Ratatouille yemeği aslında Fransız kültüründe olan bir yemek ve şuna benziyor:



   Ama Fransız şef Michel Guérard 1976'da çıkardığı Cuisine minceur adlı kitabında, yemeği yeniden düzenledi ve Ratatuy'un farklı bir türü olarak çıkardı. Bu şekilde yemek yeni bir görünüme sahip oldu:



   Tanıdık geldi mi? 

   Şimdi asıl can alıcı kısma geçiyoruz. Bu yemeğin adı Confit byaldi ve bu ada sahip olmasının bir sebebi var. Bu yemek İmam Bayıldı'dan ilham alınarak yapılmış.

  Sonrasında yemeklerin daha lezzetli ve güzel görünmesi konusunda animasyon ekibine yardım eden şef Thomas Keller'a eğer dünyanın en ünlü eleştirmeni onun restoranına geliyor olsaydı yemeği nasıl pişireceğini sordular. Keller da Ratatuy'un Confit byaldi tarzını tercih ederek ve yemeğe iki farklı sos ekleyerek yemeği filmdeki görünümüne kavuşturdu.

REMY'NİN TÜRÜ

   Okuduğum bir Vikipedi sayfasında Ratatouille'nin hem Fransız yemeği adı hem de Remy'nin ait olduğu fare türünün adı olduğunu görmüştüm ama bunu araştırmam lazım.

   Değilmiş. Ah be. Olsaydı çok güzel olurdu. Ama Remy rattus rattus türündenmiş. İsminin böyle durduğuna bakmayın bildiğiniz klasik fare işte.

PİXAR'IN SEKİZİNCİ FİLMİ

   Evet, Ratatouille filmi Pixar'ın sekizinci filmiymiş. Şimdi alın bu bilgiyle ne yaparsanız yapın. Gerçi belki işinize yarar. Genel kültür ne de olsa. Fazla bilgi adam öldürmez demişler.

AMBRİSTER MİNİON

   Bu karakteri hatırlıyor musunuz? Hani şu Anton Ego'nun uşağı.



   Aha bu işte. Bu karakteri filmin yönetmeni Brad Bird seslendiriyormuş. İşinize yaramayacak bir bilgi daha. Ama olsun.

SES DEĞİŞKLİKLERİ

   Remy Linguini'nin şapkasının içindeyken kamera Remy'nin bakış açısına geçtiğinde Linguini'nin sesi artıyor (ve evet dublajda da) Bence bu çok ince ve çok güzel bir detay. Valla aklına gelenin aklına, yapanın ellerine sağlık.

KAMERA AÇISI

   Filmde, izleyicileri Remy'le daha çok yakınlaştırabilmek ve izleyicilerin filmi gerçekten bir farenin gözünden izliyormuşcasına izletebilmek için (çok fazla izlemek yazdım) filmde daha küçük ve dar bir kamera açısı kullanmışlar. 

   İşte film üzerinde çokça uğraşıldığının bir kanıtı daha. Ve bazıları hâlâ animasyonlara çocuk filmi deyip bu filmleri küçültüyorlar. Neyse.

ANTON EGO

   Filmin başına yani Anton Ego'nun ilk kez gözüktüğü sahneye gidecek olursak orada Anton Ego yazısının hemen altında Fransızca bir şeyler yazdığını görebiliriz. Bunları çevirince şu ortaya çıkıyor:


(Görüntü kalitesinin kusuruna bakmayın. Disney+ paşam ss almaya izin vermediği için bilgisayardan açıp telefonla fotoğrafını çekmek zorunda kaldım.)


   Yazı okunmuyorsa orada "Anton Ego-Yemek eleştirmeni-Lokanta katili" yazıyor. Ne yalan söyleyeyim, haklılar.

   Filmin bu kısmını bir de yazılarının İngilizce olduğu haliyle yapmışlar. Orada da çevirince "Acımasız yiyici" yazıyor.

   Bazen hakkında yazı yazmak için filmleri izlerken kendimi Anton Ego gibi hissediyorum. İzleyip notlar almak falan. O kadar suratsız değilim tabi.

LİNGUİNİ'NİN MOTİVASYON KONUŞMASI

   Eminim Lingui'nin motivasyondan çok depresyon veren konuşmasını hatırlıyorsunuzdur. Hayır mı? Hani şu Anton Ego gelmeden önce Linguini'nin diğer aşçılara yaptığı konuşma. Hani o kadar becerememişti ki Colette devralmak zorunda kalmıştı. Hani filmin sonlarına doğru. Hâlâ mı hatırlamadınız?


   Aha işte bu konuşma.



   Hatta sonra adamlar bu hale geliyorlardı.

   Neyse neyse. İşte bu konuşma var ya. Sandığımdan daha uzun sürmüş. Üstteki fotoğraftaki saatten anladığım kadarıyla bu konuşma yaklaşık 18 dakika sürüyor. Adamların depresyona girmesine şaşmamak lazım. Ben olsam ben de girerdim.

MUSTAFA

   Şaka yapmıyorum bir karakterin ismi gerçekten Mustafa. Hani şu garson abi var ya, işte o.


   Alın size Mustafa.

LİNGUİNİ'NİN BİYOLOJİYİ ALT ÜST EDEN ÇORBASI

   Evet gerçekten Linguini'nin çorbası biyolojinin yasalarını alt üst ediyor. Şu sahneyi hatırlıyor musunuz?



   Hehe kim unutabilir ki?

   İşte bu sahne aslında biyolojik olarak imkansız çünkü fareler kusamaz. 

"Farelerinde dahil olduğu kemirgen grubundaki hayvanlar kusamıyorlar. İnsan ve diğer primat canlılarda bozuk bir şey yediğimizde yada hasta olduğumuzda çokça ortaya çıkan kusma refleksi kemirgen grubunda evrimsel süreçte gelişmemiş."

   Yani Linguini'nin çorbası o kadar kötüydü ki Remy evrimini tamamlayıp kusmayı öğrendi.

   Neyse benden bugünlük bu kadar. Umarım bu yazı hoşunuza gider çünkü yazmak için cidden çok uğraştım. Kendinize iyi bakın, hoşça kalın, sizi seviyorum.

Yorumlar

  1. Çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Farklı bakış açılarıyla yaklaşmanız yazıyı güzelleştirmiş.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

En Çok Okunan Yazılar

Kung Fu Panda (2008)

Otel Transilvanya - Hotel Transylvania (2012)

6 Süper Kahraman - Big Hero 6 (2014)